najcesca pitanja himalajska so

Najčešća pitanja

Koliko himalajske soli mogu da uzimam i unosim u telo na dnevnoj bazi?

Telu je potrebno samo oko 500mg natrijuma na dan. To je oko 1/4 kafene kašičice himalajske soli. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA – US department of agriculture) preporučuje ne više 2,500mg na dan. Ipak, skloni smo da unosimo pre više, nego manje od potrebne količine. Prosečno čovek uzima i preko 5,000mg na dan.

Nasuprot običnoj kuhinjskoj rafinisanoj soli, himalajsku so možemo da koristimo mnogo slobodnije zbog njene holističke prirode, što je čini lakom za metabolizam i asimilaciju u telu.

Himalajska so može čak da pomogne izbacivanje, eliminisanje zaliha rafinisane soli u telu. Dnevne potrebe za solju variraju od osobe do osobe. Začinite svoju hranu po želji. Nasuprot rafinisane soli, himalajsku so možete koristiti slobodno.

TONIK OD HIMALAJSKE SOLI

Iz preporučene jedne kafene kašičice tonika himalajske soli svakog jutra, ne dobijate samo biofizičke aspekte soli, a to je obrazac frekvence kristala soli, nego i biohemijske aspekte soli, tj pun sadržaj minerala i mikronutrijenata. Telo će zadržati obrasce frekvence kristala tokom 24 sata. Stoga jednom dnevno uzimamo tonik od himalajske soli na prazan stomak. Pacijenti na dijalizi ili sa visokim krvnim pritiskom generalno ne bi trebalo da uzimaju mnogo soli. Za njih su dozvoljene male količine himalajske soli.

Da li uzimanje tonika od himalajske ružičaste soli tokom dužeg perioda ima neke negativne posledice?

Jedna kafena kašičica tonika od himalajske ružičaste soli sadrži oko 478mg natrijuma. Ta mala količina soli ima izuzetno pozitivan efekat na čitavo telo i ne predstavlja opasnost u normalnim okolnostima. Ali ne uzimajte komercijalnu stonu kuhinjsku so.

Doktori preporučuju unos od oko 6-8 grama soli u odnosu na telesnu težinu. Himalajska ružičasta so se lakše apsorbuje i telo je lakše metabolizuje od kuhinjske soli. Upravo bi iz tog razloga trebalo da se koristi kao začin u ishrani, za kuvanje i pripremu obroka.

Ne preporučuje se jedino kod osoba sa smanjenom funkcijom bubrega i ukoliko so utiče na povišenje krvnog pritiska, što je slučaj kod svega oko 3% slučajeva.

Ako ste u nedoumici, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Često na dnu posude sa rastvorom himalajske soli možemo naći crvenkaste naslage. O čemu se radi?

Autentična himalajska kristalna so je prirodan proizvod i stoga je koncentracija elemenata u njenoj kristalnoj strukturi promenjiva. Npr, neće se svi minerali nalaziti u jonizovanoj formi. Talog predstavlja naslage minerala koji nisu deo geometrijske strukture kristala soli. To su neorganski minerali koji se talože na dnu posude sa rastvorom. Ove naslage su potpuno neškodljive.

Da li u slučaju terapije zaranjanjem tela u rastvor soli postoje situacije kada je to kontraindikovano?

U slučaju zarazne bolesti, osoba koja je obolela ne bi trebalo da koristi kadu za potapanje tela. To se odnosi i na osobe sa otvorenim ranama. Ako su u pitanju manje posekotine i ogrebotine, to nije problem, samo će vas rane zaboleti u prvom trenutku. Ljudi koji pate od epilepsije ili mentalnih poremećaja trebalo bi da koriste komore samo pod nadzorom. Takođe, pacijenti sa teškim srčanim oboljenjima morali bi da izbegavaju ovakvu terapiju.

Koliko puta mogu da zagrejem ili zamrznem vaš proizvod, kesicu soli?

Nebrojeno puta. Jer kesica soli ne gubi energiju tokom korišćenja.

Da li preporučujete da se ne pije kafa na prazan stomak nakon uzimanja tonika od himalajske soli ? Da li to važi i za crni čaj, zeleni čaj, pa čak i za biljne čajeve?

Zeleni i crni čaj, isto kao i kafa, stvaraju u telu kiselost i deluju kao diuretici. Nakon tonika je najbolje piti biljne čajeve.

Da li mogu više puta da upotrebim isti 1%-ni rastvor od himalajske soli kojim ispiram oči?

Ne! Nikad! Rastvor soli istovremeno predstavlja i idealnu podlogu za razvoj bakterija. Nakon ispiranja očiju, u njemu ostane mnogo različitih bakterija. Zato se rastvor koristi isključivo jednokratno. Za 1%-ni rastvor nije potrebno mnogo soli. Jednostavno ga ponovo napravite.

Kako da sačuvamo naše proizvode za kasnije, s obzirom da imamo veliki povrtnjak i gajimo više povrća nego što možemo da iskoristimo?

Čuvanje svežih namirnica i hranjivih sastojaka koje one sadrže predstavlja ozbiljan problem. Namirnice na žalost uvek gube svežinu kada se konzervišu. Ako morate da se odlučite između zamrzavanja i konzerviranja hrane, naglo zamrzavanje je uvek bolji izbor.

Da li mogu da koristim tonik od himalajske soli tokom držanja posta?

Terapija tonikom od himalajske soli je korisna i dobro se slaže sa gladovanjem i držanjem posta. Ona pomaže u eliminaciji toksina i uz to obezbeđuje vitalnost i i podstiče metabolizam dok telo samo pokušava da se oslobodi toksina. Samo, povedite računa da pijete dovoljno vode dok držite post.

Pitam se, kakve bi mogle biti posledice od uzimanja tonika od himalajske soli tokom trudnoće? Pretpostavljam da je bezbedno da žena počne da uzima tonik u ranoj fazi trudnoće i da nastavi da ga uzima tokom cele trudnoće. Zar ne? Nisam mogla da pronađem ništa na tu temu u knjigama. Da li biste mogli da me posavetujete?

Sve dok vam lekar ne kaže da potpuno izbacite so iz svoje dijete, nema razloga da prestanete da uzimate po jednu kašičicu tonika na dan. Lekari upozoravaju pacijentkinje na natrijum. Odrasla osoba u proseku uzima oko 5,000mg natrijuma na dan iz rafinisane soli koja je puna štetnih materija. Jedna kafena kašičica tonika od himalajske soli sadrži oko 478mg natrijuma u obliku neprerađene prirodne soli. Američko Ministartstvo poljoprivrede (USDA) takođe, apsolutno tvrdi da dnevna potreba za unosom natrijuma u cilju očuvanja zdravlja iznosi minimum 500mg. Natrijum je neophodan za naš život, za naš opstanak. Bez njega ne možemo da ostanemo u životu. Zato, kada biramo iz kog izvora ćemo unositi natrijum za svoje potrebe, preporučljivo je da izaberemo upravo tonik od himalajske soli.

IZVOR VITALNE ENERGIJE

Tonik doprinosi da se u našem telu izbalansira energija, što predstavlja savršenu osnovu za podizanje nivoa energije na maksimum tokom trudnoće. Svakako je preporučljivije da se uzima natrijum iz prirodnog izvora, gde se nalazi u kombinaciji sa još 84 minerala-mikronutrijenta koji će teći našim krvnim sudovima i krvnim sudovima našeg deteta, nego da se uzima štetna rafinisana so. Da li vam je poznato da je krv u ljudskom telu sastavljena od 3%-og rastvora, baš kao i tonik od himalajske soli, i da upravo tih istih 84 minerala koji se nalaze u himalajskoj soli teku i našim krvnim sudovima? Himalajsku so majčino telo i telo bebe prepoznaju i prihvataju kao izvor vitalne energije, životne sile ili svesti.

VIŠE NIJE BOLJE

Treba da zapamtimo da „više“ ne znači uvek i „bolje“. Pridržavajmo se kašičice tonika na dan i koristimo himalajsku so kao začin za kuvanje. Pokušajmo da održimo unos soli u okviru preporučenog nivoa, jer je to za nas i za našu bebu najbolje.

Da li tonik od himalajske soli može da se pokvari? Kako bi trebalo da ga čuvamo?

Tonik se ne može pokvariti. Možemo da ga čuvamo bilo gde.  Ne moramo da ga držimo u frižideru ili na tamnom mestu. Međutim, preporučljivo je da stoji u zatvorenoj posudi, zaštićen od prašine i zagađenja iz vazduha.

Da li za često pranje ruku ili stopala mogu da koristim rastvor sa koncentracijom većom od 1% ?

Da, naravno da možete. Međutim, ako imate otvorene rane uvek pripremite nov, sveži rastvor. Takođe, bilo bi dobro da zagrejete rastvor do temperature tela.

Da li količina tonika od himalajske soli koji ću uzimati zavisi od moje telesne težine?

Preporučuje se jedna kafena kašičica rastvora na dan i to je opšta preporuka za odrasle. Količina se može malo prilagoditi, ali tu ne važi princip da više znači i bolje. Važnije je koliko često uzimamo tonik. Jedna kap je dovoljna, a sa kafenom kašičicom pokrivamo i dnevnu potrebu za mineralima i mikronutrijentima. Za decu je dovoljno i svega nekoliko kapi.

Da li mogu da uzmem kašičicu čistog tonika, bez dodavanja tonika u čašu vode?

Da, možete. Tonik možete da uzmete i bez daljeg rastvaranja u čaši vode. Međutim, neposredno nakon uzimanja tonika trebalo bi da popijete čašu vode.

Da li tonik od himalajske soli može da se daje životinjama?

Prirodna kristalna so ima pozitivne efekte kako na ljude, tako i na životinje. Nekoliko kapi u hrani vašeg ljubimca povećaće njegovu vitalnost i ojačati njegov imuni sistem.

Da li kafa ima štetan učinak na terapiju tonikom od himalajske soli?

Jedna od osnovnih blagodeti od uzimanja tonika ujutro je to što se pH vrednost u organizmu uravnotežuje. Sa druge strane, kafa u velikoj meri doprinosi podizanju kiselosti u organizmu, a deluje i kao diuretik. Ako ujutro popijemo kafu to će delimično poništiti blagotvorno dejstvo tonika. Nivo naslaga toksina u telu se kod svakoga razlikuje, i svaki pojedinac u različitoj meri toleriše toksine. Čovek mora sam da odluči kako će se odnositi prema svome telu.

Da li mogu da pijem tonik od himalajske soli uveče, umesto ujutro?

Najveću korist imaćemo ako terapiju tonikom od himalajske soli uzimamo na prazan stomak. Tonik možete uzimati i uveče, ali je potrebno da vodite računa o 24-časovnom ciklusu, odnosno o ritmu telesnog metabolizma soli.

Imam varikozne vene. Lekar mi je savetovao da izbegavam tople kupke. Da li se to odnosi i na kupke od himalajske soli?

Svakako. Pridržavajte se saveta lekara. Kupanje u toploj vodi proširuje vene, što je slučaj i sa kupkom od himalajske soli.

Koju pH vrednost ima voda za piće?

Voda za piće bi trebalo da ima neutralnu pH vrednost – negde oko 7. Vrednost pH u vodi koja je u rasponu od 6,5 do 7,5 je u redu. Obratite pažnju na to da 1 ukazuje na veliku kiselost, a 14 na veliku baznost vode.

Da li kućni mlinovi za mlevenje himalajske soli koji se prave od akrilika štetno utiču na so?

Jedino mlinovi koji imaju metalne noževe ulaze u kontra dejstvo sa solju. Osim toga, preporučuju se keramički mlinovi.