himalajska so u ishrani

Himalajska so u ishrani

UTICAJ HIMALAJSKE KRISTALNE SOLI NA KVALITET ISHRANE

 • So u našem telu

  Naše telo se najvećim delom sastoji od vode i raznih minerala. Voda ima veliku sposobnost rastvaranja. Rastvarajući hranljive materije i raznoseći ih kroz telo, voda omogućuje da sveža energija stigne do svih ćelija i da istovremeno ćelije odbace staru, iskorištenu energiju.

  Bez redovne razmene vode, ćelije u telu postepeno odumiru, a sa njima i čitav organizam. Isto tako, ako ne vršimo redovnu razmenu esencijalnih mikronutrijenata na pravi način, u obliku jona rastvorljivih u vodi, onda dolazi do poremećaja u radu ćelija i telo slabi, nakon čega organizam podleže pogubnim oboljenjima.

 • Da bi organizam bio u stanju da iskoristi minerale koje smo uneli kroz ishranu, minerali se moraju apsorbovati u mikronskim količinama. Minerali se na mikronskoj skali mere u angstremima. Ako zamislimo da se debljina lista papira meri sa milion angstrema, moći ćemo da shvatimo pravu meru jednog angstrema.

  Stoga minerali koje unosimo kroz ishranu moraju da poseduju određena svojstva da bi naše telo moglo da ih iskoristi. Čak i kada bi naša krv apsorbovala minerale veće od angstrema, pitanje je da li bi oni uspeli da stignu do svih ćelija i da prodru kroz ćelijske membrane. Minerali suštinski doprinose ljudskom zdravlju tek nakon što su prodrli u same ćelije.

 • Značaj himalajske soli u ishrani

  Benefiti korišćenja Himalajske soli:

  • Alkalizuje vodu za piće, što omogućava energiji da teče u baznoj sredini
  • Poboljšava hidrataciju ćelija i prirodni je antioksidans
  • Uravnotežuje pH vrednost u telu
  • Normalizuje sve metaboličke funkcije i podiže energiju
  • Zahvaljujući mikroelementima, lako se apsorbuje u ćelije
  • Kompletan je izvor esencijalnih minerala u obliku mikronutrijenata
  • Olakšava protok energije kroz telo i stabilizuje krvni pritisak

Himalajska so je najčistija prirodna neobrađena so u kojoj nema zagađivača koja je trenutno dostupna. Ona uravnotežuje pH vrednost u telu, podiže nivo fizičke energije, stabilizuje krvni pritisak i poboljšava hidrataciju ćelija. Kada birate so koju želite da koristite u svojoj ishrani, važno je da budete pažljivi u svom izboru, jer obična kuhinjska so može biti štetna po Vaše zdravlje.

Himalajska so, sa druge strane, ne sadrži ni zagađivače iz okruženja, ni sredstva protiv zgrudvavanja.

Video: Kako napraviti alkalnu vodu sa limunom

Pet najvažnijih minerala u našem telu su:

kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum.

Uz to, najvažniji hranjivi sastojci koje unosimo u mikronskim količinama (mikronutrijenti) su: hrom, bakar, jod, gvožđe, mangan i cink. Selen takođe igra značajnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Važni su i minerali poput sumpora, nikla, kobalta, fluora, kiseonika, ugljenika, azota i vodonika. U prirodi se nalazi 106 poznatih elemenata. Od toga, za zdravo funkcionisanje ljudskog tela je neophodno upravo onih 84 elementa koje nalazimo u Himalajskoj soli.

Minerali himalajske soli se jonizuju u vodi u obliku mikroelemenata u tragovima, zbog čega ih ćelije ljudskog tela sa lakoćom apsorbuju.

Najčešća pitanja i odgovori o himalajskoj soli